Mi kell a kutyának?

A kutyák nem emberek, ezt jó az elején tisztázni. Más a fizikai felépítésük, az idegrendszerük, a „működésük” és a szükségletük. Az elmúlt 100 évben a kutya egyre inkább tölti be a családtag szerepet. Ez részben hasznos, mivel így közelebb kerülünk a kutyához, de káros is lehet, ha nem vesszük figyelembe az állat igényeit. A kutyának szüksége van, ebben a sorrendben:

  1. Megfelelő határozott és következetes vezetőre.
  2. Elegendő és megfelelő minőségű táplálékra.
  3. Megfelelő mennyiségű mozgásra. (itt sokan azt hiszik, hogy a szeretet jön, de nem)

Szeretetre nekünk embereknek van szükségünk, sokszor azért veszünk magunknak kutyát, hogy ezt az űrt kitöltsük. A kutya azt az érzést nem tudja kezelni, mivel ők ösztönökből és emlékekből táplálkoznak. A szeretet nálunk inkább a ragaszkodással, erős kötödéssel helyettesíthet. A másik, ami ide tartozik, hogy sokan gyerekpótlékként tekintenek a kutyára. Ez szinten nem célszerű, mert egy kisgyereknek teljesen más igényei vannak, mint egy kutyának. Másrészt, ha idővel mégis gyermekáldás lesz a családban, akkor a kutya teljesen a háttérbe szorul, ami komoly problémákhoz vezethet. Tehát gyerek helyett se a kutya a legjobb megoldás.

A mozgás a kutyának lételeme. Ez igaz a legkisebb pincsire és a legnagyobb német juhászra egyaránt. A kistestű „szobakutyák” is akkor érzik jól magukat, ha szaladgálhatnak a friss levegőn, játszhatnak a társaikkal vagy akár a gazdival. Ne higyjük, hogy nekik elegendő az a mozgás, amit a lakában végeznek. Ugyanez igaz a nagyobb testű kerti kutyákra. Nekik is szükségük van sétára (vadászatra) mivel így jutnak új élményekhez, illatokhoz. Gondoljunk csak bele, hogy egy olyan szobába kell élni a napjainkat, ahol van minden. Étel, ital, internet, a világ össze videó filmje és játéka, de nem mozdulhatunk ki a szobából. Egy ideig jó bulinak tűnik, de amikor már 3-szor kiolvastuk a teljes internetet, akkor unalmassá kezd vélni. Így van a kutya is a kerttel. Érdekes egy ideig, de nem pótolja a sétálás izgalmát. Sokszor fordulnak hozzám olyan kérdéssel, hogy mit csináljon, ha ás a kutya. Talán meglepő, de erre is megoldást jelenthet a több sétálás. Úgy kell számolnunk, hogy naponta legyen időnk elmenni a kutyával sétálni. Ez lehet két rövidebb (fél órás) vagy akár egy nagyobb sétálás is. Ha ez sehogy se megoldható, akkor pótoljuk azzal, hogy hétvégén kirándulni megyünk, ez a kutya számára is jó mozgás és mi emberek is jól érezzük magunkat a friss levegőn. Ezek mellé kiváló kiegészítők a kutyás sportok, ahol a kutya adottságainak, fizikumának megfelelő mozgást tudunk biztosítani számára.

LinaA manapság kapható tápok nagy része nem a kutya igényei alapján van összeállítva. A népszerű, tv-ben hirdetett tápok nagy része gabona alapú. A kutya ragadozó, a húst, a fehérjét tudja megemészteni és hatékonyan hasznosítani. A gabonafélék egy részét nem is tudja feldolgozni, csak energiát von el a szervezettől. A kutyának nincs szüksége gabonára, hiszen ritkán látunk a pl. a National Geographic csatornán filmet arról, ahol a farkasok két lábra állva aratják a búzát. Ugye? Tehát olyan táplálékot kell adnunk a kutyának ami főképp húst tartalmaz. Természetesen kis mértékben tartalmazhat növényi alapanyagokat, sőt akár gyógynövényeket is. A természetben az állatok is fogyasztanak számukra hasznos növényeket. Sajnos a húsalapú tápok többsége nem olcsó, de szerencsére kevesebb is elég belőle a kutyának. Érdemes ezen kívül valódi húst is adni nekik, akár nyersen vagy főzve. Itt célszerű kerülni a sertéshús, mivel abban előfordulhat bélféreg pete, ami a kutyának se tesz jót. A konzerv tápok általában víz alapúak, lényegében vizet veszünk sok pénzért egy fém dobozban. Érdemes a tápokat megvizsgálni. Az összetevők gyakoriságuk sorrendjében találhatóak meg rajta. Ha itt az első 3 helyen búza, kukorica szerepel ,akkor ez alacsonyabb hústartalmat képvisel .Ne sajnáljuk a pénzt a megfelelő táplálékra.

Ezen felül számolnunk kell azzal, hogy a kutya tartása pénzbe kerül. Nem csak etetnünk kell, de be kell adatni a kötelező oltásokat, sőt ha szükséges el kell vinnünk állatorvoshoz, ami sajnos nem olcsó mulatság. Egy kölyök kutya esetén egy éves koráig minimum 100ezer forint kiadással kell számolnunk, a kutya árán felül. Ezt nem mindenki engedheti meg magának.

Nem esett még szó, a következetes és határozott vezető szerepéről. A kutya, ahogy a farkasok is falka állatok, akkor érzik jól és biztonságban magukat, ha van akiben bízhatnak, aki védelmet biztosít számukra. A boldog kutya az, akinek nem kell törődnie a falka vezetésével, hanem szabadon élheti gondtalan életét  és a vezetői szerepet átengedheti. A legtöbb családban a vezető szerep azonban a kutyára hárul, neki kell a gazda helyett meghozni a döntéseket, vigyázni a falkát. Ez egy erdőben még akár jól is működhetne, de az emberek világában a kutya képtelen meghozni a helyes döntéseket. Kényszer a vezetés számukra, amit egy megfelelő gazda mellett örömmel engednek át az általuk is alkalmasnak ítélt vezetőnek. Az a jó, ha ez a vezető a gazda lesz.

Bogyó

Utoljára maradt, de fontos szempont, hogy a családunk többi tagja, hogyan viszonyul a kutyához. Ha csak mi szeretnénk, de a környezetünk nem akkor el kell gondolkozunk azon, hogy képesek leszünk e így, segítség, támogatás nélkül is megadni mindent kedvencünk számára.

Még pár megfontolandó szempont:

  • A kutya 10-15 évig él. Képes leszek mindvégig mellett lenni és gondoskodni róla?
  • Elfér-e a kutya nálam? Például nem célszerű egy 40nm lakásba dán dogot vásárolni.
  • Ismerem-e az általam választott fajta jellegzetességeit?

Ha a fentieket meg tudjuk megadni a kutyának, akkor valószínű, hogy megfelelő életet tudunk biztosítani számukra.【ポイント最大11倍】 ヨコ型 竹製 ポポラ ニチベイ ナチュラル モダン バンブーブラインド ループコード式 幅 140 ×高さ 200 cmまで
18時注文までは即日発送 【miumiu】 ミュウミュウ サングラス MU10NS 1AB1A1 レディース 【dl】glassmania
信楽焼あかつき(中型)手洗い鉢!飽きのこない洗面鉢!お洒落な洗面器/手洗器/手洗鉢/洗面ボール/洗面シンク/陶器/洗面台/手洗い鉢/洗面ボウル/洗面陶器/やきもの/和風【tr-3174】
シングルマットレス(Nスリープ ラグジュアリー L1) ニトリ 【送料無料・配送員設置】 【5年/30年保証】
高級ブラック鏡面♪150cm幅 2段チェスト+大型3段チェスト付き 鏡面パソコンデスク3点セット 幅150×奥行60 オフィスデスク パソコンデスク pcデスク UV塗装 【代引き不可】
【GET!生活の木 エッセンシャルオイル フランジュパニAbs.(25%希釈液) 100mL】精油・アロマ
【送料無料+2大特典+チェア付き】2017年度 イトーキ 学習机 カモミール フリーワンタイプ+チェアセット GCH-F92-L77WAS GCH-F92G-L77WAS KM47-82 KM97-8
【デスクマット不要なら2000円引】在庫限りの大特価 イトーキ学習机/学習デスク ジョイカラー ハイタイプ HZ-H62P-L52BC HZ-H64P-L52BC フリーワンタイプ/組み換えタイプ/L
白ロム au 未使用 【SIMロック解除済】iPhone6s 64GB A1688 (MKQR2J/A) ローズゴールド【当社6ヶ月保証】 スマホ 中古 本体【中古】 【 パソコン&白ロムのイオシス
特価!【税込!送料込!】Polycom SoundStation IP6000 会議システム

Vélemény, hozzászólás?