Viselkedési Problémák Kezelése

index2-img6Meggyőződésünk, hogy rossz kutya nem létezik, legfeljebb rosszul kommunikál, vagy előélete során a megfelelő nevelési folyamatban – ezalatt értjük a kölyök és felnőttkori szocializációt- valamelyik pontnál zavar léphetett fel, esetleg külső –általában emberi- behatásra rossz kommunikációs jegyeket volt kénytelen felvenni. Melyek lehetnek ezek, mikor érdemes speciális, egyéni képzést alkalmazni a kutyánál?

Tipikus viselkedési problémák:

 • rosszul kommunikál fajtársaival, pl. minden kutya megtámadja, megkergeti, vagy ő viselkedik agresszívan fajtársaival
 • nem tűri meg az embereket, folyamatosan ugat, morog, esetleg megpróbálja megtámadni az embereket –házon belül vagy kívül
 • fél más kutyáktól, menekül, félelmében támad
 • fél az emberektől, nem lehet megsimogatni, esetleg „megtámadja” a felé közeledőt
 • nem kommunikál más kutyákkal, emberekkel
 • „ok nélkül” megijed hangoktól, tárgyaktól (bicikli, motor, busz, stb.)
 • számára ismeretlen helyzetekben fél vagy agresszívan lép fel

Természetesen a legnehezebb része a képzésnek –már ez is képzés része- a helyes helyzetfelismerés. Fontos, hogy a gazda elfogadja, hogy kutyája –bár a világ legjobb kutyája, hiszen azért választotta őt- kisebb-nagyobb problémákkal küzd, melyen segíteni kell, és aminek megoldását követően sokkal harmonikusabb, problémamentes életet tudnak együtt élni.

Számunkra a legfontosabb az, hogy a kutya problémáját felismerjük és korrigáljuk, ezáltal a kutyát és gazdáját segítsük a nyugodt és kiegyensúlyozott kutyás élet megismeréséhez.

A foglalkozás az iskolában, zárt területen, kontrollált körülmények között zajlik. Első alkalommal a gazda elmondása, valamint a kutya mutatott viselkedése alapján felmérjük a lehetséges problémá(ka)t, személyre szabott szocializációs programot készítünk, valamint elkezdjük a szükséges elméleti tudást átadni a gazda részére.

A további foglalkozások során nem csak a tüneteket kezeljük, feltárjuk a valódi okokat, és azok megszüntetésével „vesszük ki” a kutyából a problémás viselkedést. Ezzel párhuzamosan a gazda részére átadjuk mindazt a szükséges tudásanyagot, technikai ismeretet, amellyel el tudja érni, hogy kedvence ne csak a kutyaiskolában, de tulajdonképpen bármilyen helyzetben is „normálisan” viselkedjen.

Mindezt kiegészíti a gazdának feladott „házi feladat”, hiszen a hét minden napján ő van együtt a kutyájával, neki is kell tennie azért, hogy a probléma megszűnjön.

Mit kell hozni?

 • a kutyát
 • bőr-, vagy szövet nyakörvet, vagy hámot
 • bőr vagy szövet pórázt
 • klikkert –ha van
 • jutalomfalatot (apróra vágott virsli, párizsi, máj, sajt, stb. bármi, ami nem száraz vagy boltban készen kapható jutalomfalat)
 • agresszív kutyák esetén bőr vagy textil szájkosarat –melyet olyan hamar leveszünk a kutyáról, amilyen hamar csak lehetséges –adott, kontrollált körülmények között
 • első alkalommal oltási könyvet

Mennyibe kerül?

Az első „felmérő” alkalom ingyenes, a további árakról bővebben az alábbi linken olvashat: https://varosikutyaiskola.hu/arak/

Hogyan tovább a foglalkozások után?
A bevezető részben már említettük, hogy a szocializáció semmilyen kötelezettséggel nem jár a gazda részéről az iskola felé. Természetesen amennyiben megtetszett iskolánk hangulata, illetve a kutyával elért eredmények úgy minden résztvevőt szeretettel várunk tanfolyamainkon.

Időpontok: szombaton 07:00-08:20

Bővebb információ, időpont egyeztetés:
Sugár Péter
tel: +36 30 9215 773
email: info@varosikutyaiskola.hu

Vélemény, hozzászólás?