Mire jók a 10 alkalmas kutyakiképző tanfolyamok?

Röviden: semmire

Ha kicsit hosszabban akarom kifejteni akkor bele kell mennem a képzés elméletbe illetve a gyakorlat fontosságába, szóval ne számíts rövid cikkre:)

Elmélet

Az elmélet nagyon fontos része annak, hogy az ember megértse a kutya “működését”, a vezérlő szándékait és alapvetően a származását, kialakulását illetve az ösztöneit. Erre komoly egyetemi szintű képzések vannak, amikre pl Biológus Bsc után lehet mesterszakon jelentkezni. Tehát van egy alapvető biológiai ismeret és erre épül rá az etológia. Azt gondolom mindenki belátja, hogy ezt nem lehet 5-10 alkalom alatt megtanulni egy tanfolyamon, még az alapokat sem, az maximum egy rövid áttekintésre, tartalomjegyzékre elegendő. Persze a képzéshez nem kellenek ilyen mély ismeretek, de az alapok elsajátítása is kb 1 éves anyagnak felel meg.

Vagy vegyük azt, hogy az ember önszántából elolvas 5-10 könyvet a témában (pl: Miklósi Ádám: A kutya viselkedése, evolúciója és kogniciója, Csányi Vilmos és esetleg Cesar Milan, Jan Fennel, Dr. Kováts Zsolt stb) csak, hogy legyen széles rálátása a témára. Ezeket, ha folyamatosan csak olvas, akkor is 2-3 hét végigrágni és kb ugyanennyi még feldolgozni és megérteni. És akkor még csak az etológiáról beszéltem és szó sem esett a jogi/állatvédelmi, egészségügyi, táplálkozási ismeretekről illetve a tanítási módszerekről, képzési módokról, rehabilitációról és egy picit sem tanult az ember az olyan speciális helyzetekről, mint a viselkedesi problémák kezelése.

Ezek mellett pedig jó lenne megtanulni azt is, hogyan kell tanitani (az embereket), hogyan kell elmagyarázni dolgokat és a szükséges tudást átadni. Ez ugye megint egy külön szakértelmet kíván, hiszen érthet valaki bármennyire a kutyákhoz, ha nem képes elmagyarázni a gazdának, hogy mit is kellene csinálnia a kívánt eredmény elérése érdekében. Tehát az világosan látszik, hogy a szükséges elméleti tudásanyag elsajátítása is kb 1/4-1/2 évet vesz igénybe, aktív tanulás mellett. Hangsúlyozom, ez csak az elméleti rész.

Gyakorlat

Mit is kell gyakorolni? Először is meg kell ismerni a kutyák viselkedését. Ezt úgy lehet megtanulni, hogy sokat néz az ember kutyákat. Nem egyet-kettőt hanem 50-et 100-at és minden esetben megpróbálja után kielemezni a kutya egyes reakcióit az adott szituációban. Ez megint csak nem fér bele 5-10 alkalomba, hiszen ehhez több hónap kell.

Ezután fogja látni az ember, hogy melyik jelzés mit is jelent, hogyan lehet észrevenni, ha a kutya feszült vagy éppen fenyegető esetleg félelmi jelzést ad és igy lehet megtanulni a különféle oldó/csillapító jelzéseket, amiket hiába tanul meg valaki elméletben, látnia kell, hogy fel tudja ismerni és tudjon rá reagálni.

Ha már elég kutyát látott, akkor lehet továbblépni, megtanulni a kutyával szembe való megfelelő fellépést, helyes testbeszédet, megfelelő tiltásokat és egyéb non-verbális kommunikációkat. Ehhez is szükséges a sok gyakorlás, mert anélkül nem fog menni. Szerencsére a kutya mindig ad visszajelzést, így tudni fogjuk, ha hibáztunk vagy félrértelmeztünk valamit.

Ez után lehet részt venni a különféle foglalkozásokon, megtanulni az egyes tanórák menetét és tartalmát, a kutyás helyzetek kezelését és persze a megfelelő ember-ember kommunikációk elsajátítását. Meg kell tanulni, hogy különféle habitusú embereknek hogyan lehet visszajelzést adni, hogyan lehet őket tanítani. A fentiek szintén nem napokban vagy hetekben mérhető gyakorlást jelentenek és akkor még nem volt szó a rehabilitációról és szocializációról, ahol problémás, gyakran nem csak kutya, de ember felé is agresszív állatokkal kell foglalkozni. Ez kifejezetten veszélyes üzem és egymagában több gyakorlást jelent, mint a fentiek összesen. Ebből is látszik, hogy a szükséges tudásanyag jóval több, mint amit egy 10 alkalmas tanfolyamon el lehetne sajátítani, felnőttképzés ide vagy oda.

Felelősség egy életért

A legnagyobb baj ezekkel a képzésekkel nem az, hogy leveszik az embereket 300-400 ezer forintra, hanem az, hogy elhitetik velük, hogy ezután már értenek a kutyák képzéséhez és bátran belevághatnak a tréneri munkába. Ez viszont több szempontból is káros.

Káros a gazdának, aki elhiszi, hogy egy képzett és gyakorlott tréner segít neki, tudja mit csinál. Aztán ha sikertelen a képzés akkor csalódik a teljes szakmában és nem viszi el valódi hozzáértő szakértőhöz a kutyát, hanem inkább együttél a nehézséggel vagy menhelyre adja az állatot.

És káros a kutyának, akiért az egészet csináljuk, akinek valamilyen problémája van, amin segíteni akarunk. Egy rossz kiképző a szükséges tapasztalat hiányában nem hogy javít, de sokkal inkább ront a helyzeten, olyan megoldásokat alkalmaz, amik traumatizàlhatják a kutyát, aminek nyomát élete végéig hordozni fogja. Ez komoly felelősség és sajnos a rossz példákkal és megoldásokkal tele van a tiktok és a többi közösségi média. És ezek alatt a videók alatt látható a sok megerősítő komment, amik azt a látszatot keltik, hogy az illető ért hozzá, miközben egy 10 alkalmas gyorstalpalón tanulta az egészet vagy még ott sem.

Tegyük a szívünkre a kezünket és gondoljunk bele: akarnánk e egy olyan orvoshoz vinni a gyereket, aki 10 napos tréningen tanult, vagy hívnánk e ilyen villany-, gáz-, vízszerelőt, vagy mennénk e ilyen fodrászhoz, kozmetikushoz, autószerelőhöz? Ugye, hogy nem!

A kutya egy érző lény, akiért felelősséggel tartozunk. A kutyaiskolák felelőssége, hogy olyan szakembereket képezzenek, akik képesek megfelelő módszerek használata mellett tanítani a kutyákat és a gazdákat, de ezt nem egy 10 alkalmas tanfolyam alatt fogják megtanulni, hanem 1-2 év alatt, egy gyakorlott és hozzáértő kiképző támogatása mellett. Ezért sem szabad felülni a manapság oly gyakori gyorstalpalók ígéretének és nem szabad elhinni, hogy valakiből 10 alkalom alatt kutyakiképző lehet.

És ott van még egy fontos dolog. Az alázat, amit nem lehet tanulni, csak úgy hogy az ember megtapasztalja a saját hibáit és korlátait és azokból épitve fejlődik. Ez sajnos nagyon sok kiképzőből hiányzik manapság.

Hogyan érdemes tanulni?

Vannak sulik ahol megadják a lehetőséget, ha valaki fejlődni akar. Elvégzi saját kutyával az alaptanfolyamot és ott kiderül van e kedve és érzéke a dologhoz. Aztán ottragad az iskolán, figyel és tanul illetve a többi kiképző is segiti őt a fejlődésben. Ezek mellett sokat olvas a témában könyveket és egyéb publikációkat. Sok esetben a suli szervez továbbképzéseket, amik segítenek az elméleti háttér megszerzésében. Megtanulja a fentieket, nem 10 alkalom hanem jóval hosszabb idő alatt, viszont ellentétben a fentiekkel ez valódi tudás lesz, ami mellé megfelelő gyakorlatot is szerez. Szerintem ez a legjobb módja annak, ha valaki kiképző akar lenni és pont ezért is támogatom azokat az iskolán, akik szeretnének ilyen téren fejlődni.

Ezen kivül vannak valós tudást adó 1/2-1 éves képzések, ha valaki a papirra hajt. A papír inkább az embereknek kell , mintegy megerősítésül, de szerintem a legjobb visszaigazolás az a sok-sok kutya, akin az ember segíteni tud az évek során. Ennek az élményét semmilyen papír nem tudja pótolni.