Mi kell a kutyának?

A kutyák nem emberek, ezt jó az elején tisztázni. Más a fizikai felépítésük, az idegrendszerük, a “működésük” és a szükségletük. Az elmúlt 100 évben a kutya egyre inkább tölti be a családtag szerepet. Ez részben hasznos, mivel így közelebb kerülünk a kutyához, de káros is lehet, ha nem vesszük figyelembe az állat igényeit. A kutyának szüksége van, ebben a sorrendben:

  1. Megfelelő határozott és következetes vezetőre.
  2. Elegendő és megfelelő minőségű táplálékra.
  3. Megfelelő mennyiségű mozgásra. (itt sokan azt hiszik, hogy a szeretet jön, de nem)

Szeretetre nekünk embereknek van szükségünk, sokszor azért veszünk magunknak kutyát, hogy ezt az űrt kitöltsük. A kutya azt az érzést nem tudja kezelni, mivel ők ösztönökből és emlékekből táplálkoznak. A szeretet nálunk inkább a ragaszkodással, erős kötödéssel helyettesíthet. A másik, ami ide tartozik, hogy sokan gyerekpótlékként tekintenek a kutyára. Ez szinten nem célszerű, mert egy kisgyereknek teljesen más igényei vannak, mint egy kutyának. Másrészt, ha idővel mégis gyermekáldás lesz a családban, akkor a kutya teljesen a háttérbe szorul, ami komoly problémákhoz vezethet. Tehát gyerek helyett se a kutya a legjobb megoldás.

A mozgás a kutyának lételeme. Ez igaz a legkisebb pincsire és a legnagyobb német juhászra egyaránt. A kistestű „szobakutyák” is akkor érzik jól magukat, ha szaladgálhatnak a friss levegőn, játszhatnak a társaikkal vagy akár a gazdival. Ne higyjük, hogy nekik elegendő az a mozgás, amit a lakában végeznek. Ugyanez igaz a nagyobb testű kerti kutyákra. Nekik is szükségük van sétára (vadászatra) mivel így jutnak új élményekhez, illatokhoz. Gondoljunk csak bele, hogy egy olyan szobába kell élni a napjainkat, ahol van minden. Étel, ital, internet, a világ össze videó filmje és játéka, de nem mozdulhatunk ki a szobából. Egy ideig jó bulinak tűnik, de amikor már 3-szor kiolvastuk a teljes internetet, akkor unalmassá kezd vélni. Így van a kutya is a kerttel. Érdekes egy ideig, de nem pótolja a sétálás izgalmát. Sokszor fordulnak hozzám olyan kérdéssel, hogy mit csináljon, ha ás a kutya. Talán meglepő, de erre is megoldást jelenthet a több sétálás. Úgy kell számolnunk, hogy naponta legyen időnk elmenni a kutyával sétálni. Ez lehet két rövidebb (fél órás) vagy akár egy nagyobb sétálás is. Ha ez sehogy se megoldható, akkor pótoljuk azzal, hogy hétvégén kirándulni megyünk, ez a kutya számára is jó mozgás és mi emberek is jól érezzük magunkat a friss levegőn. Ezek mellé kiváló kiegészítők a kutyás sportok, ahol a kutya adottságainak, fizikumának megfelelő mozgást tudunk biztosítani számára.

LinaA manapság kapható tápok nagy része nem a kutya igényei alapján van összeállítva. A népszerű, tv-ben hirdetett tápok nagy része gabona alapú. A kutya ragadozó, a húst, a fehérjét tudja megemészteni és hatékonyan hasznosítani. A gabonafélék egy részét nem is tudja feldolgozni, csak energiát von el a szervezettől. A kutyának nincs szüksége gabonára, hiszen ritkán látunk a pl. a National Geographic csatornán filmet arról, ahol a farkasok két lábra állva aratják a búzát. Ugye? Tehát olyan táplálékot kell adnunk a kutyának ami főképp húst tartalmaz. Természetesen kis mértékben tartalmazhat növényi alapanyagokat, sőt akár gyógynövényeket is. A természetben az állatok is fogyasztanak számukra hasznos növényeket. Sajnos a húsalapú tápok többsége nem olcsó, de szerencsére kevesebb is elég belőle a kutyának. Érdemes ezen kívül valódi húst is adni nekik, akár nyersen vagy főzve. Itt célszerű kerülni a sertéshús, mivel abban előfordulhat bélféreg pete, ami a kutyának se tesz jót. A konzerv tápok általában víz alapúak, lényegében vizet veszünk sok pénzért egy fém dobozban. Érdemes a tápokat megvizsgálni. Az összetevők gyakoriságuk sorrendjében találhatóak meg rajta. Ha itt az első 3 helyen búza, kukorica szerepel ,akkor ez alacsonyabb hústartalmat képvisel .Ne sajnáljuk a pénzt a megfelelő táplálékra.

Ezen felül számolnunk kell azzal, hogy a kutya tartása pénzbe kerül. Nem csak etetnünk kell, de be kell adatni a kötelező oltásokat, sőt ha szükséges el kell vinnünk állatorvoshoz, ami sajnos nem olcsó mulatság. Egy kölyök kutya esetén egy éves koráig minimum 100ezer forint kiadással kell számolnunk, a kutya árán felül. Ezt nem mindenki engedheti meg magának.

Nem esett még szó, a következetes és határozott vezető szerepéről. A kutya, ahogy a farkasok is falka állatok, akkor érzik jól és biztonságban magukat, ha van akiben bízhatnak, aki védelmet biztosít számukra. A boldog kutya az, akinek nem kell törődnie a falka vezetésével, hanem szabadon élheti gondtalan életét  és a vezetői szerepet átengedheti. A legtöbb családban a vezető szerep azonban a kutyára hárul, neki kell a gazda helyett meghozni a döntéseket, vigyázni a falkát. Ez egy erdőben még akár jól is működhetne, de az emberek világában a kutya képtelen meghozni a helyes döntéseket. Kényszer a vezetés számukra, amit egy megfelelő gazda mellett örömmel engednek át az általuk is alkalmasnak ítélt vezetőnek. Az a jó, ha ez a vezető a gazda lesz.

Bogyó

Utoljára maradt, de fontos szempont, hogy a családunk többi tagja, hogyan viszonyul a kutyához. Ha csak mi szeretnénk, de a környezetünk nem akkor el kell gondolkozunk azon, hogy képesek leszünk e így, segítség, támogatás nélkül is megadni mindent kedvencünk számára.

Még pár megfontolandó szempont:

  • A kutya 10-15 évig él. Képes leszek mindvégig mellett lenni és gondoskodni róla?
  • Elfér-e a kutya nálam? Például nem célszerű egy 40nm lakásba dán dogot vásárolni.
  • Ismerem-e az általam választott fajta jellegzetességeit?

Ha a fentieket meg tudjuk megadni a kutyának, akkor valószínű, hogy megfelelő életet tudunk biztosítani számukra.

Vélemény, hozzászólás?